Rocket Lab, 28 Haziran'da Yeni Zelanda'daki fırlatma sahasından CAPSTONE adlı ilk Artemis program görevini başlattı. Amacı? NASA'nın önerdiği Gateway uzay istasyonunun nerede olacağına dair yörüngeyi ve prosedürleri test etmek.
CAPSTONE, antenleri, itici gücü ve güneş panellerini barındıran ve çok daha büyük Gateway uzay istasyonunu taklit edecek olan mikrodalga fırın boyutunda bir yüktür. Falcon 9'un iniş ayağı büyüklüğünde küçük bir fırlatıcı olan Rocket Lab'ın Electron roketinin üzerine fırlatıldı. Bu özel fırlatıcı, bunun gibi görevler için mükemmeldir ve taşıma yüküne gitmesi gereken yere ulaşması için yeterli enerji sağlar, ancak daha büyük bir yük ile yolculuk paylaşımına güvenmez.
CAPSTONE'a Rocket Labs Proton tekme aşaması eklenmiştir. Ay ve ötesi gibi daha uzak hedeflere ulaşmak için yüklere daha fazla enerji vermek için kullanılan isteğe bağlı bir üçüncü aşama. Genellikle Photon, Dünya çevresindeki farklı yörüngelere farklı yükler gönderir, ancak bu Photon, daha büyük bir motora sahip yükseltilmiş bir versiyondu. Önümüzdeki günlerde Photon, CAPSTONE'ın yörüngesini yükseltmek için bir dizi yanık gerçekleştirecek ve son yanma ile Ay'a kadar yükselecek.
CAPSTONE'ın fırlatılışı, hava durumu ve daha fazla test için birkaç gecikme hariç sorunsuz bir şekilde gerçekleşti, ancak gün geldiğinde Electron güzel bir performans sergiledi. Bu, Rocket'in şimdiye kadar başlattığı en ağır görevdi, bu nedenle ilk aşama kurtarılmadı ve üzerinde herhangi bir kurtarma donanımıyla uçmadı.
Rocket Lab, bu lansmanı Virginia, Wallops Adası'ndaki LC-2
sitesinden gerçekleştirmeyi planladı. Bu, şirketin ABD topraklarından ilk
lansmanı olacaktı, ancak NASA, Electron'un otomatik uçuş sonlandırma sistemini
zamanında doğrulayamadı, bu nedenle fırlatma Yeni Zelanda'ya taşınmak zorunda
kaldı. Bu, Rocket Lab'ın Pad A'nın bitişiğindeki LC-1B pedinden
gerçekleştirilen ikinci fırlatmaydı.
CAPSTONE Misyon Hedefleri
CAPSTONE'ın ana görevi, orada kalmak için fazladan fazla yakıta ihtiyaç duymayan son derece verimli bir yörünge olan yakın doğrusal hale yörüngesine giren ilk uzay aracı olmaktır. Ayrıca, Apollo misyonları için her yörüngede olan bir şey olan, Dünya'nın görsel çizgisinden asla ayrılmama avantajına sahiptir. CAPSTONE , Ay yüzeyine gidip gelen astronotlara ev sahipliği yapacak olan Artemis'in Gateway uzay istasyonunun yörüngesini hazırlarken kullanılacak modelleri doğrulayacak .
CAPSTONE ayrıca yörüngedeki konumunu belirlemenin yeni bir yolunu da test edecek. Uzay aracı, yer radarıyla iletişime güvenmek yerine, NASA'nın Lunar Reconnaissance Orbiter'ı ile iletişim kuracak. Bu, CAPSTONE'ın Dünya üzerindeki kontrolörlerin onunla doğrudan iletişim kurmasına gerek kalmadan yörüngesinde nerede olduğunu bilmesini sağlayacaktır. Bu, gelecekte görevlerin kontrolörlerle iletişim kurma şeklini değiştirebilecek yepyeni bir teknoloji.
Bu, NASA'nın Artemis programı için ilk görevdir. Herkes Uzay
Fırlatma Sistemi'nin ilk fırlatılışına odaklanmışken bu görev oldukça önemli.
CAPSTONE Ay yolculuğuna çıkarken önümüzdeki günlerde ve aylarda daha fazla
güncelleme için bizi izlemeye devam edin.